Barion Pixel

Golyósorsó, golyósanya

A golyósorsó egy széles körben elterjedt alkatrész, mely a forgó mozgást képes egyenes vonalú mozgássá alakítani kiváló hatékonysággal. Az iparban és mezőgazdaságban széles körben alkalmazzák.

A golyósorsók legfőbb jellemzői:

  • nagy menetpontosság
  • nagy teherbírás
  • hosszú élettartam

A golyósorsók gyártásánál két gyártástechnológia terjedt el. Létezneknek hidegen hengerelt golyósorsók, melyek nagy pontosságúak és utólagos hőedzést nem igényelnek. A másik elterjedt gyártási forma a profilköszörülés. A köszörült golyósorsók általában magasabb pontossági osztályúak. Többféle átmérővel és menetemelkedéssel kínáljuk. A golyósorsók sztenderd iránya a jobbos, de igény esetén balos típus is elérhető.

A gyártók a DIN 69051 szabvány szerinti pontossági osztályba sorolják a golyósorsóikat. 
Az alábbi menetpontossági osztályok a legelterjedtebbek: 

  • C7 - 50µm / 300 mm
  • C5 - 18 µm / 300 mm
  • C3 - 8 µm / 300 mm
  • C2 - 5 µm / 300 mm

A golyósorsóink hőedzett felületűek, HRC 58-62 felületi keménységűek. Hengerelt gyártástechnológiával készül a TBI és a DTE márkájú golyósorsónk is.
A golyósorsók kenése folyamatosan szükséges. Alapvetően ugyanazokkal a kenőanyagokkal kenhetők, mint a gördülőcsapágyak nagyrésze.  A kenőanyag lehet olaj alapú vagy zsír is. Olajkenés esetén nagyobb fordulatszám engedhető meg, mint zsírkenésnél, mert kisebb az orsó melegedése. A golyósorsóink -20°C-+120°C-os működési hőmérsékleten ideálisak.
A golyósorsók funkciójuk szerint lehetnek pozícionáló orsók (nagy menetpontosság szükséges) vagy szállító golyóorsók (a nagy teherbírás a fontos szempont)
Golyósorsóinkhoz kínálunk kiváló minőségű és pontosságú golyóanyákat is. SFU típusú golyósanyákat általános felhasználásra ajánljuk. De létezik extrém nagy sebességre vagy fordulatra tervezett speciális golyósanyánk is. Létezik hosszított kivitelű golyósanya is. A legtöbb általunk forgalmazott típus golyósanyából peremes kivitelű, SCI típusban viszont elérhető szimpla hengeres kialakítású anya is. Golyósorsóinkat méretre vágva tudjuk szállítani, partnerünk általi orsóvég megmunkálásban is igyekszünk segíteni minden kedves ügyfelünknek. Golyósanyáinkhoz kiegészítő termékként rendelhető golyósanya befogó is.

Rendezés: